Druhá etapa v Koksijde pre Cavendisha, Sagan prišiel o pozíciu lídra

27.03.2013 Celý región

Koksijde 27. marca (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish triumfoval v stredajšej druhej etape na podujatí Tri dni De Panne - Koksijde v Belgicku, keď sa presadil v záverečnom hromadnom štarte. Jeden z najlepších šprintérov súčasnosti zvíťazil v 204,2 m dlhej etape z Oudenaarde do Koksijde pred dvojicou talianskych pretekárov Eliom Vivianim a Francescom Chicchim. Peter Sagan po triumfe v úvodnej utorkovej etape nefiguroval v stredu na čelných priečkach, do cieľa prišiel s odstupom 3 minút a jednej sekundy na 109. mieste. Slovenský reprezentant tak prišiel o vedúcu pozíciu, keď ho na čele priebežného poradia pretekov vystriedal Francúz Arnaud Demare, ktorý skončil v stredu štvrtý.

"Dnes to bolo všetko o načasovaní. Situáciu trochu komplikovalo počasie, keďže dosť fúkalo. Ja som si počkal na záver a snažil sa to dotiahnuť do úspešného konca. Samozrejme, poďakovanie patrí celému tímu. Odviedli sme slušnú prácu," uviedol po pretekoch Cavendish pre Eurosport.

Dvadsaťtriročný Žilinčan doplatil na zaváhanie jazdcov tímu Cannondale približne 7 km pred cieľom, po ktorom sa medzi nimi a vedúcou skupinou vytvorila veľká medzera. Stratu sa už Saganovcom nepodarilo dohnať a slovenský cyklista tak chýbal v záverečnom špurte. Situáciu naplno využil tím Omega Pharma-Quick Step, jeho jazdci natiahli pelotón a v závere vypracovali ideálnu východiskovú pozíciu pre Cavendisha.

Výsledky - 2. etapa - Oudenaarde - Koksijde (204,2 km):

1. Mark Cavendish (V. Brit./Omega Pharma-Quick Step) 4:46:57 h, 2. Elia Viviani (Tal./Cannondale), 3. Francesco Chicchi (Tal./Vini Fantini-Selle Italia), 4. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 5. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 6. Baptiste Planckaert (Bel./Crelan-Euphony), 7. Romain Feillu (Fr./Vacansoleil-DCM), 8. Blaz Jarc (Slo./Team NetApp-Endura), 9. Nikias Arndt (Nem./Argos-Shimano), 10. Tom van Asbroeck (Bel./Topsport Vlaanderen-Baloise) všetci rovnaký čas, ..., 109. Peter SAGAN (SR/Cannondale Pro Cycling) +3:01

Priebežné poradie jazdcov po druhej etape:


1. Arnaud Demare 9:47:18 h., 2. Alexander Kristoff +2 s, 3. Mark Cavendish +5, 4. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step) +6, 5. Maxime Vantomme (Bel./Crelan-Euphony) +6, 6. Niki Terpstra (Hol./Omega Pharma-Quick Step) +6, 7. Davide Cimolai (Tal./ Lampre-Merida) +11, 8. Johan Le Bon (Fr./FDJ) +14, 9. Oscar Gatto (Tal./Vini Fantini-Selle Italia) +14, 10. André Greipel (Nem./Lotto Belisol) +15
 

Vyberte región